Създават регистър на диабетиците до началото на 2015-а
Създават регистър на диабетиците до началото на 2015-а / снимка: БГНЕС, архив
Създават регистър на диабетиците до началото на 2015-а
68240
Създават регистър на диабетиците до началото на 2015-а
  • Създават регистър на диабетиците до началото на 2015-а

Регистър на болните от диабет ще бъде създаден в началото на 2015 година. Финансирането е осигурено по норвежка програма. Това каза в интервю за Дарик Пловдив Елисавета Котова от Националната асоциация на децата с диабет. Тя участва в комисията, която работи по изготвянето като представител на пациентската организация.

В екипа работят двама национални консултанти, лекари и представители от Министерството на здравеопазването. Финансирането е осигурено по норвежка програма. Пари има смятам, смятам, че ще бъде създаден и самия регистър, заяви Котова.

Срокът за изготвянето на регистъра е до края на тази година, но смятам, че  може да приключим в началото на следващата за да  се направи всичко както трябва, каза тя. По думите й, тогава вече ще се знае официално какъв е броят на болните от диабет в страната. По данни към момента те са около половин милион.

Надяваме се след създаването на регистъра да знаем колко са болните деца в страната, колко са тези над 18 години и като цяло какъв е броят на заболелите, уточни Котова.

Котова допълни, че най-лесно ще бъдат събрани данните за болните от диабет деца, тъй като детски ендокринолози има само в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. През последния месец в Пловдив има увеличена заболеваемост от диабет при децата. За октомври и началото на ноември  са регистрирани девет нови случая.

Още новини от Пловдив