Ивайло Иванов Иван Гешев Калотина
Ивайло Иванов Иван Гешев Калотина / БГНЕС
Временно на сръбско-българската граница пътници и товари ще обработват само ГКПП "Калотина - Градина" и ГКПП "Връшка чука", съобщиха на сайта си от МВнР.

Правителството на Сърбия актуализира на 12 март 2020 г. със свое решение разпоредбите, свързани с противодействие на разпространението на болестта COVID-19. Особено внимание в решението е отделено на режима на работа на гранично-пропускателните пунктове със съседните страни. Сърбия затваря временно 44 ГКПП със съседните страни - 7 с Унгария, 10 с Румъния, 2 с Република Северна Македония, 3 с Черна гора, 7 с Босна и Херцеговина, 9 с Хърватия, 3 вътрешни (речни и въздушни), 3 с България - ГКПП Брегово, ГКПП Стрезимировци и ГКПП Олтоманци.

Временно се преустановява преминаването от и за Сърбия през три гранични пункта


На българските граждани, пътуващи от, към или през Сърбия, се препоръчва да се съобразят с последиците от решението на сръбското правителство. Очаква се трафикът да се обслужва значително по-бавно. Мярката се предприема поради извършваните от сръбските гранични и митнически служители на ГКПП проверки във връзка с предотвратяването на разпространението на коронавируса.

На същото заседание сръбското правителство е уточнило вече съществуващи предписания във връзка с предотвратяването на разпространението на болестта COVID-19 в . Всички мерки влизат в сила от 12 март 2020 г.

Във връзка с временната забрана за влизане в Сърбия на чужди граждани, които са пребивавали в Китай, Република Корея и Швейцария, се уточнява, че тя се отнася само за лицата, пребивавали в провинция Хубей на Китай, град Дегу и провинция Северен Гьонсанг в Република Корея, както и за кантона Тичино в Швейцария. Остава в сила временната забрана за влизане в Сърбия на чужди граждани, които са пребивавали в Италия и Иран.