Съдът ще гледа екстрадициите на Брендо и Тинко Гарев
Съдът ще гледа екстрадициите на Брендо и Тинко Гарев / Sofia Photo Agency, архив

Софийски градски съд ще разгледа искането за екстрадиция на Евелин Банев-Брендо и на Тинко Гарев, задържани във връзка с операция „Кокаиновите крале".

На 16 май тази година, по време на международната полицейска операция „Кокаинови крале", бяха задържани 15 българи и 15 чужденци - 12 италианци, един словенец, румънец, грузинец. Градският съд остави в ареста Тинко Гарев на 2 юни, сочен за дясната ръка на Евелин Банев-Брендо и Захари Марков. Според европейската заповед за арест Гарев е бил връзката с италианеца Антонио Мелато, който отговарял за доставката на кокаина от Латинска Америка до Европа. Захари Марков пък също бе с най-тежката мярка „задържане под стража", тъй като според съда може да се укрие и да извърши друго престъпление.

Евелин Банев-Брендо пък е подсъдим за организиране на престъпна група за пране на пари заедно с бившата му съпруга Моника Добринова, Десислава Дишлиева - съпруга на застреляния Константин Дишлиев, и брат му Симо Карайчев. Според обвинението те са изпрали 11 138 650 евро или над 21 000 000 лева - пари от наркотрафик. Групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия.