Съдът отложи делото за екстрадицията на Гергана Червенкова
Съдът отложи делото за екстрадицията на Гергана Червенкова / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Апелативният съд гледа екстрадицията на Гергана Червенкова
65514
Апелативният съд гледа екстрадицията на Гергана Червенкова
  • Апелативният съд гледа екстрадицията на Гергана Червенкова

Делото за екстрадицията на Гергана Червенкова беше отложено. Час преди началото на протеста десетки приятели, близки и граждани, подкрепящи Червенкова, се събраха пред сградата на Съдебната палата.

„Очаквам Апелативния съд да отложи екстрадацията ми, поискана от САЩ”, каза преди заседанието самата Гергана Червенкова.

„Надявам се да реши отказ от екстрадиция, това е моята мечта. Но има вариант да не бъде взето днес решение, доколкото знам председателят на съда е болничен, така че има вариант да го отложат, защото трябва да е в пълен състав. Знам още, че има един документ, който не е изпратен. Така че има основание и за отмяна, но аз бих искала отказ от екстрадиция”, съобщи Червенкова.

„Министерство на правосъдието трябва да задейства някакви процедури като компетентен орган по екстрадационното дело. Ще се опитаме да направим среща с министерство на правосъдието и дано те имат някакво решение на моя казус. Нямам други шансове. Ние сме обикновени граждани, нямаме имунитети. Това е единствената надежда - те да застанат до нас”, обясни Гергана.

Съдът отложи делото за екстрадицията на Гергана Червенкова
netinfo

В края на миналата година след шумна акция на полицията при управлението на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов Червенкова беше задържана с обвинение в организиране на българо-американска престъпна група. Тя работи като счетоводител във фирма, която търгува по интернет с лекарства.

Случаят с 35-годишната Гергана Червенкова започва на 30 ноември 2012 г., когато служители на ГДБОП я арестуват в дома й с обвинения за пране на пари и незаконна търговия с лекарства. Тя е финансов управител на чуждестранна фирма, която по интернет търгува с лекарства. Веднага след ареста й от МВР съобщават, че "антимафиоти са неутрализирали престъпна група за пране на пари, организирана от Г.Ч.". Тогава бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и отстраненият шеф на ГДБОП Станимир Флоров са на дълго посещение в САЩ. Там двамата се срещат с директора на Агенцията за борба с наркотиците (ДЕА), а след завръщането си Цветанов нарича визитата "изключително успешна от гледна точка на доверието". И посочва Червенкова като основен организатор в България на схемата за пране на пари и търговия с незаконни лекарства в САЩ. Срещу Гергана Червенкова са повдигнати шест обвинения. Според американското законодателство тя може да получи 68 г. затвор.

Докато тече разследването в България и САЩ, Гергана Червенкова прекарва два месеца в българския следствен арест, а Съединените американски щати предявяват искане за екстрадацията й. Според адвокатите на Червенкова тя не е имала ръководни функции, достъп до банковите сметки на фирмата, за която е работила, нито е управлявала сайта за продажба на лекарства.