Съдът отхвърли искането на детеубиеца Панюков от Осиково
Съдът отхвърли искането на детеубиеца Панюков от Осиково / снимки: Дарик - Благоевград

Съдът отхвърли като неоснователно искането на детеубиеца Манчо Панюков наказателният процес да бъде разглеждан в условията на съкратено следствие и при закрити за медиите заседания. Петчленен състав на Окръжния съд в Благоевград даде ход на делото срещу детеубиеца от Осиково.

Пред съдебен състав прокурор Роза Мавродиева изтъкна, че от април тази година е в сила чл. 369 от НПК, който изрично забранява да се разглеждат съкратени дела при умишлено причиняване на смърт и при завършили с фатален край катастрофи, причинени след употреба на алкохол.

Прокурор Мавродиева отхвърли като неоснователно и искането на Панюков той да не присъства в залата по време на разпити на роднините на съпругата му Биляна.

Съдът, председателстван от магистрата Иво Харамлийски, се произнесе с определение, че делото срещу Панюков е недопустимо да се разглежда по съкратената процедура, а също така не уважи искането за закрит процес.

Съдът отхвърли искането на детеубиеца Панюков от Осиково
netinfo

В съдебната зала започна разпит на пострадалите на 4 февруари роднини на съпругата на подсъдимия - Биляна Панюкова, която почина в "Пиригов" 40 дни след като Манчо закла двете им деца Иво и Еди и подпали с 10 литра бензин дома на баща й Мурад Парапанов.

Като частни обвинители и граждански ищци, съдът конституира родителите на Биляна - Мурад и Фикра Парапанови, лелите й Емилия Дедьова, Анифе Зелева, Биляна Парапанова и чичото Марин Караилиев. Роднините на Парапанови, които оцеляха въпреки тежките изгаряния, предявиха искове за имуществени и неимуществени вреди в размер на 340 000 лева.

Бащата, обезглавил синовете си, отказа да говори пред съда днес. Той заяви, че ще изслуша свидетелите и на по-късен етап ще даде показания.

Бащата на Биляна - Мурад Парапанов, разказа пред Дарик, че Манчо е казвал пред хора от селото, че ще заколи децата и жена си. Месеци преди да подпали къщата и да заколи децата, Манчо връзвал гола Биляна на гробищата в Гоце Делчев, където живеели в апартамент, проигран на черно тото по-късно от него, разказа Мурад Парапанов. "Дори доживотната присъда е малко за този изверг, но в България няма смъртно наказание. Нека червеите да го изядат в килията, той взе най-скъпото в живота ни. Чакаме с Фикра всеки ден господ да ни прибере при Биляна и при внучетата Иво и Еди", каза разплакания Парапанов.

На 4 февруари тази година 29-годишният Манчо Панюков закла двете си деца - момчета на 5 и 8 години, след което подпали с бензин семейната къща и избяга. Инцидентът стана в гърменското село Осиково след семеен скандал. Криминалисти разказаха пред Дарик, че Манчо е залял с десет литра бензин къщата на своя тъст Мурад Парагонов, където живеели с жена му Биляна Панюкова. Вследствие на пожара пострадаха петима души - двама мъже и три жени. Майката на децата - Биляна, почина месеци след трагедията, след няколко животоспасяващи операции в института „Пирогов".

Новини от Благоевград