Съдът гледа мярката за неотклонение на Алексей Петров
Съдът гледа мярката за неотклонение на Алексей Петров / Sofia Photo Agency, архив
Съдът гледа мярката за неотклонение на Алексей Петров
32641
Съдът гледа мярката за неотклонение на Алексей Петров
  • Съдът гледа мярката за неотклонение на Алексей Петров

Софийският апелативен съд ще заседава по мярката за неотклонение на бившия сътрудник на ДАНС Алексей Петров, който обжалва постоянното си задържане под стража. Той е сочен за лидер на престъпната група „Октопод", която беше разбита след зрелищна полицейска акция през февруари. Заседанието на съда ще започне в 10 часа.

Миналата седмица градският съд отказа за пореден път да промени мярката за неотклонение на Алексей Петров. Тогава неговите адвокати заявиха, че част от обвиненията срещу Трактора са отпаднали и той де факто вече не е част от „Октопод"-а. Това означава, че обвиненията, които бяха за склоняване към проституция, източване на комбината „Кремиковци", пране на пари и други финансови престъпления, вече са снети, а срещу него остава единствено обвинението - за ръководене и организиране на престъпна група, занимаваща се с рекет и изнудване.

Прокуратурата отрече тези твърдения на адвокатите, като каза, че срещу Алексей Петров остават обвиненията за лидерство на голямата престъпна група. Според държавното обвинение в момента срещу Петров текат две досъдебни производства, което се налага поради мащабното разследване. Един от адвокатите на Петров, Румяна Радкова, от своя страна заяви, че има данни за съобщения, изпратени от Бойко Борисов до бившия агент на ДАНС и те издават приятелски отношения между двамата. Появиха се и информации, според които Алексей Петров е пострадал или може да пострада в ареста. Вътрешният министър Цветан Цветанов обаче отрече тези слухове, като каза, че Петров не е бил бит по време на престоя му в следствието.