Съдовият хирург от Болница "Тракия" д-р Антон Елкин е един от първите хора, оказали медицинска помощ на пострадалите деца и възрастни при автобусната катастрофа край Стара Загора в неделя към 20 часа вечерта. Това съобщиха на сайта на лечебното заведение. 

По думите му заедно с него в първоначалния преглед на пострадалите се е включил и втори лекар, млад мъж, когото обаче той не познава.

Елкин не е видял самата катастрофа, но е пристигнал в първите минути, след като хората са започнали да излизат от преобърнатия автобус с помощта на пожарникарите. Той и колегата му създали бърза организация, за да прегледат пострадалите и преценят кой е по-тежко пострадал и трябва да бъде транспортиран с приоритет до болница и кои от пасажерите са с по-леки травми.

Импровизираният триаж на пътя е помогнал много за бързата оценка на физическото състояние на пострадалите още преди пристигането на първите екипи на "Спешна помощ".

Хронология на инцидента: Катастрофата със сръбски автобус, пълен с деца, която потресе България

"Не съм извършил никакво геройство, всеки лекар на мое място би постъпил така", коментира д-р Елкин. Според него на мястото на катастрофата имало много други хора, които са помогнали повече.

Според огнеборците от екипа обаче "този лекар изигра изключително важна роля, защото създаде истинска организация в една много сложна ситуация на пътя". В бързината така и не успели да го попитат за името му. Днес обаче стана ясно, че това е именно д-р Елкин, който се връщал със семейството си от българското Черноморие, където почивали през уикенда.

Той потвърди, че прегледът на терена на катастрофата е установил по-тежки травми при две от децата и при двата възрастни, на които е била оказана първа помощ приоритетно и са били транспортирани до болницата с първите линейки.

Екипът на Болница "Тракия" поздравява д-р Елкин за достойната постъпка.
Болница "Тракия"