Драстични разминавания между числата в протоколите и действителния брой на бюлетините в Каварна. Това констатира Административният съд в Добрич. В четири поредни заседания бяха преброени бюлетините за общински съветници от всичките 30 секции. Назначена беше и съдебно-статистическа експертиза, която да установи на какво се дължат разминаванията. Делото е заведено по жалби на няколко политически формации, съобщи NOVA.

Звездички, цветя и вратовръзки са най-честите знаци, които бяха открити в квадратчетата за гласуване на бюлетините от Каварна.

"Досега в практиката си не сме имали подобни отбелязвания, но то не е само звездички, цветенца и детелинки. То е задрасквания, закръгляне, очертаване, надебеляване и то много силно отразено", обясни Красимира Иванова, председател на Административен съд-Добрич.

Работата на съда за първи път е изключително затруднена, заради повсеместно неспазване на законовите норми. Част от чувалите не са били запечатани, разкъсани били и пликовете, в които се съхраняват изборните книжа. "Подреждането на бюлетините не беше според изискванията, имаше много насипни бюлетини. Същевременно откривахме в действителните много недействителни. Даже в недействителните отделно – действителни", разкри Иванова.

Между 23 и 45% е недействителният вот във всяка секция. В голяма част от случаите бяха отбелязани номерата на две партии в една бюлетина. "Данните са отчайващи. Което още повече буди съмнение как са опаковани, как са пренасяни и кой как ги е съхранявал", сподели Диана Далакманска, адвокат на част от жалбоподателите.

Най-често срещаният знак е т.нар. вратовръзка, която лесно би могла да се изобрази, добавяйки само една хоризонтална чертичка в горния край на хикса. Далакманска уточнява, че дори и в химикала е имало разминаване, а наскоро е установена и една бюлетина, в която имало задраскване с молив. Делото ще продължи на 22 ноември с произнасяне на вещо лице, като не е изключено изборът за общински съветници в Каварна да бъде касиран.
NOVA