По един сигнал се е произнесла Общинската избирателна комисия (ОИК) в Добрич в следобедните часове, сочи публикувано решение на сайта ѝ.

Кандидат за общински съветник сигнализира комисията, че на гласоподавател е дадена попълнена бюлетина. След проверка от член на ОИК – Добрич е установено, че избирателят,
след като е застанал в паравана за гласуване, е излязъл и казал, че бюлетината е попълнена. Членовете на секционната комисия без да я разгърнат са написали, че е сгрешена и са му дали друга бюлетина.

Само в следобедните часове: Четири сигнала за изборни нарушения в Генерал Тошево

ОИК-Добрич оставя сигнала без уважение, тъй като не се съдържа искане за упражняване правомощията на комисията. Тя счита, че лицето, сезирало комисията, не е заинтересована страна по случая, тъй като подава сигнал от трето лице. Сигналът е оставен без разглеждане. С него сигналите в ОИК стават три до момента. 

По две жалби се е произнесла до момента Общинска избирателна комисия (ОИК)-Каварна до момента, става известно от публикувани решения на сайта на комисията.  

В едната се твърди, че в няколко секции кандидати за общински съветници с автомобили транспортират и придружават лица, които да участват в изборния ден, като гласоподаватели, като жалбоподателят предполага, че става въпрос за контролиран вот. След проверка на място в посочените в жалбата секции е установено, че към момента на проверката не са налице посочените в жалбата обстоятелства.

Част от присъстващите в две от секциите - председатели, членове на комисии и застъпници, посочват, че в определени моменти през деня е налице струпване на хора. По тази причина ОИК Каварна взима решение да уведоми прокуратурата, за да извърши проверка по подадената жалба.
 
Другата жалба е оставена без уважение. В нея се посочва, че председател на секционна комисия, чрез публикация във фейсбук профила си, агитира за конкретна листа. Към жабата е приложен скрийншот на публикацията.

От ОИК посочват, че материали в социалните мрежи са извън обхвата на контрол за проверка на законосъобразност от избирателните комисии съгласно Изборния кодекс.
Павлина Живкова, БТА