По два сигнала се е произнесла до момента Общинската избирателна комисия (ОИК) в Балчик, сочат решения, публикувани на сайта ѝ. 

Единият сигнал е свързан с това, че кандидат за кмет на кметство е пред изборната секция и отмята имена от списък. След проверка на ОИК е констатирано, че лицето не е в непосредствена близост до изборната секция, в действителност има списък с имена, но не влиза в пряк контакт с гласоподавателите.

Хванаха съпруга на кандидат за кмет с избирателни списъци в колата (СНИМКИ/ВИДЕО)

На лицето е направено устно предупреждение. ОИК приема сигналът за допустим, но не е доказан. Не са установени действия, които да нарушават изборното законодателство и налагащи ангажиране на административно наказателна отговорност на лицето. Комисията оставя сигнала без уважение като недоказан.

В другия сигнал упълномощено лица сезира ОИК за това, че кандидат за общински съветник е извършвал предизборна агитация във фейсбук. Комисията оставя сигнала без уважение поради липса на нарушение на Изборния кодекс, тъй като социалните мрежи не представляват медийна услуга по смисъла на закона. 
Павлина Живкова, БТА