Светият синод: Хомосексуалността е противоестествена страст
Светият синод: Хомосексуалността е противоестествена страст / снимка: БГНЕС, архив

"Нашето неотменимо убеждение е, че хомосексуалността е противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото и нанася пагубни последици както върху физическото и психическото състояние на хората, така и върху духовното." Това посочват в своя позиция по повод организирания на 27 юни гей-парад от Светият синод, като припомнят, че принципната позиция на БПЦ по повод тези прояви остава през годините непроменена.

Водена от разбирането, че Бог е дарил човека с лична воля и свобода сам да избира доброто, Църквата зачита частния живот и свободния избор на човека, като припомня думите от Свещеното писание, че трябва да се ръководим в своите решения и действия от принципа "Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно".

Сливенска митрополия призова миряните да не участват в парада на содомския грях в София

Православната църква счита за свой неизменен дълг да свидетелства за истината и утвърждава традиционните нравствени ценности като основа за личния и обществен морал. Тези ценности са богоустановени и неизменни, валидни за всяко време и всяко място и спекулирането с някакви "модерни" и "нетрадиционни" стандарти за човешката сексуалност и морал са неприемливи за православните християни и за мнозинството български граждани.

Организаторите на "София Прайд" искат промени в образованието

Църквата решително осъжда всяка пропаганда на хомосексуализма и се противопоставя на опитите да се наложат греховните прояви като "норма", като повод за гордост и пример за подражание, се посочва в позицията на Светия Синод. Българската православна църква подкрепя и оповестеното открито писмо до кмета на Община София Йорданка Фандъкова от български общественици, интелектуалци и журналисти по повод провеждането на поредния гей парад в българската столица и призовава общинските власти да се вслушат в разумните и напълно основателни аргументи срещу провеждането на подобна публична демонстрация на хомосексуалната идентичност и претенции за особени привилегии за определени групи граждани.