СУ излиза на протест
СУ излиза на протест / снимка: Sofia Photo Agency, архив
СУ излиза на протест
28842
СУ излиза на протест
  • СУ излиза на протест

Софийският университет „Св. Климент Охридски" излиза на протест срещу намаления бюджет на висшето училище. По думите на ректора проф. Иван Илчев правителството е намалило държавната субсидия с 25%. Според него това решение представлява сериозно отстъпление от адекватните решения и действия, залегнали в проекта „ЕС 2020", където образованието е основен приоритет. Протестът ще започне в 10.30 часа пред входа на Алма матер.

Засегнати от намаляването на държавната субсидия са и останалите висши училища в страната. Именно затова вчера Съветът на ректорите обяви своята подкрепа за инициативата на Софийския университет. По думите на председателят на Съвета проф. Борислав Борисов, орязването на бюджета ще накара много от университетите да прекратят някои от дейностите си:

„Няма да ремонтира, няма да строи, няма да увеличава заплати, няма да купува нова техника".

По думите на проф. Илчев бюджетът на Софийския университет в момента е с около 20-30 милиона лева по-малко, в сравнение с периода от преди две години. Според него, за да се справят с положението, трябва да се промени издръжката на студентите. Това означава, че субсидията за един студент ще зависи от качеството на обучение в дадения университет:

„В момента издръжката на един университет е равна във всички висши училища, независимо от качеството на образованието, което се дава, независимо от реализацията на възпитаниците, независимо от техниката, която се прилага за обучението на студентите".

Ректорът на Алма матер заяви още, че се надява протестът да остане единствено академичен и да не бъде политизиран.

Протестът на СУ се подкрепя от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука", Съюза на учените в България, както и младите учени от сдружение „Когито".