Студентите връщат кредити година след дипломирането си
Студентите връщат кредити година след дипломирането си / netinfo

Една година след дипломирането си студентите, които са теглили кредити, ще започват да ги връщат. Срокът за погасяването на студентските заеми ще е 10 години. Това е записано в проекта за студентското кредитиране, съобщи вицепремиера и просветен министър Даниел Вълчев.

Проектозаконът ще бъде внесен в Министерския съвет в края на януари и трябва да влезе в сила до началото на новата академична година. Всички студенти ще имат право на кредити без значение дали следват в държавен или частен университет. Парите ще се превеждат директно на висшите училища, а няма да се дават на ръка на студентите.

Според Даниел Вълчев най-вероятно първата година, след като закона за студентското кредитиране влезе в сила, заемите ще покриват само семестриалните такси. По-късно може да се помисли и за потребителска част. Държавен фонд от 10-20 милиона лева ще гарантира студентските заеми.

Лихвите ще бъдат два пъти по-ниски от пазарните, а разликата ще се поеме също от държавата. Ако студента има възможност предсрочно да погаси изтегления кредит наказателна лихва няма да има.

В закона ще бъде записано, че ще бъде създаден и Надзорен орган, в който ще влязат представители на просветното и финансовото министерства, съвета на ректорите, търговските банки и студентските съвети. Горната възрастова граница за получаване на кредит ще бъде 35 години.