Страната ни може да отнесе солена глоба заради невъведена директива за авторски права
Страната ни може да отнесе солена глоба заради невъведена директива за авторски права / снимка: sxc.hu

С над 800 000 евро може да бъде глобена страната ни, ако не въведе до 27 март Директивата на Европейския съюз за увеличаване на срока на защита на авторските права на музикалните изпълнители и продуцентите на звукозаписи от 50 на 70 години.

Това заяви директорът на дирекция „Авторско право" в Министерството на културата Георги Дамянов. По думите му срокът за промяната е изтекъл още през ноември 2013 година, като обясни, че желанието на културното министерство е да се спазват международните спогодби.

Според Дамянов по тази причина сега се въвежда и Пекинският договор, който регламентира правата на артистите изпълнители на аудиовизуални произведения.

Според представители на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) и Асоциацията на доставчиците на телевизионни програми, със споразумението се нарушава балансът в защитата на правата, като предимство имат артистите.

По думите на изпълнителният директор на „Мюзикаутор" Иван Димитров, е необходима децентрализация на проверките за спазването на правата при организиране на концерти и при публично изпълнение - в хотели и заведения: „В сравнение по света с България - в Дания 25 евро годишно се събират авторски права на човек от населението, следват държави като Швейцария, Франция, Австрия. Да се приближим до нашия район - Унгария около 5 евро; Чехия 3,2 евро, Хърватска - 3,1. Средно за света 1,8 евро приход от човек. В България статистиката показва - 50 евроцента.

Георги Дамянов обясни каква ще е глобата, която грози страната ни: „Една директива, която беше със срока на защита на правата на артисти, изпълните и продуценти, която трябваше да бъде въведена до 1 ноември 2013 година, така стана, че сега сме в забава по отношение на нея и ни грози глоба от 820 000 евро, ако не я въведем до 27 март 2014-а".