Стотици студенти протестираха в защита на базата на НСА в Равда
Стотици студенти протестираха в защита на базата на НСА в Равда / Sofia Photo Agency, архив
Стотици студенти протестираха в защита на базата на НСА в Равда
52482
Стотици студенти протестираха в защита на базата на НСА в Равда
  • Стотици студенти протестираха в защита на базата на НСА в Равда

Над 300 студенти от Националната спортна академия блокираха някои от централните софийски кръстовища по маршрута от „Орлов мост" до Министерския съвет. Протестното шествие бе организирано от студентския съвет на академията, а причината за него са случилите се преди седмица размирици на територията на базата за водни спортове в Равда. Сред основните искания на студентите бе да запазят спортната си база в Равда от строителните намерения на частни собственици. По време на протеста до сериозни сблъсъци не се стигна, единствено органите на реда взеха личните карти на някои от недоволните, тъй като се оказа, че шествието не било разрешено от общината.

С викове „Базата е наша" и „Мафия" над 300 студенти от Националната спортна академия преминаха през някои от централните софийски булеварди. Те изразиха недоволството си от опитите да бъдат застроени терените на базата на академията край Несебър. Според ръководителя на базата Христо Константинов в случая въобще не ставало дума за законна реституция: „Протестират срещу действията, които се извършиха преди седмица в Несебър. Имаме седем нахлувания с тежка строителна техника в нашата база, при които не се жалеше нито животът, нито безопасността, нито държавното имущество".

Според Константинов разрешение за този протест нямат, тъй като са се убедили, че законите в България действат избирателно: „Затова и студентите прецениха, че Законът за обществените протести и митинги е формалност на фона на всичко, което се случи на тях".

Сред исканията на студентите са да бъде продължен срокът на комисията, назначена от парламента за решаване на въпроса за базата в Несебър: „Тя работи от шест месеца, но завърши безуспешно и безславно - с един доклад на министър Павлова, който не решава нито един проблем, а дори увеличава проблемите. Искаме да бъдат изпълнени указанията на Народното събрание и междуведомствената комисия да си свърши работата както трябва".

В зависимост от отговора на правителството и на парламента, протестиращите бяха категорични, че ще разчитат Комисията по образованието, науката, въпросите на децата, младежта и спорта да разгледа внимателно, прецизно и критично доклада, който ще внесе регионалният министър Лиляна Павлова.

Миналата седмица от спортната академия съобщиха, че студенти са били бити в опита си да защитят базата. Спорните терени са върнати със съдебно решение на други собственици, заради което академията води дела.