/ Дарик Враца
Стотици от Враца и страната се събраха под паметния връх Околчица, за да се поклонят пред паметта на великия поет и революционер Христо Ботев, неговите четници и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България. Сред тях бяха походници от 73-тия национален туристически поход: "По стъпките на Ботевата чета - Козлодуй - Околчица". Те преминаха 120 км по пътя на легендарната чета от брега на Дунав до Врачанския Балкан.
 
Възпоменателният поход започна с молебен, отслужен от врачанския митрополит Григорий. По традиция ръководителят на националния поход Евгени Филипов рапортува пред председателя на Ботевския организационен комитет и кмет на Враца Калин Каменов, че повече от 1400 походници са участвали в най-голямата туристическа проява в страната с висок дух и ентусиазъм.
 
България се преклони пред героите, загинали за свободата ни

"Горд съм, че расте такова поколение млади хора", заяви кметът на Враца и добави, че те не са се уплашили от трудностите по време на своя поход по стъпките на Ботевата чета. По думите му така и Ботев не се страхувал, макар и да е знаел, че тръгвайки може да не се върне, но където и да остане ще остави следа. "Той е знаел, че неговият път най-вероятно няма да доведе до освобождение, но ще доведе до пробуждане на онези, които са искали да бъдат свободни", каза Каменов.
 
Пред 28-метровия паметник на връх Околчица с военни почести бяха поднесени венци и цветя от името на президента Румен Радев, на председателя на Народното събрание - Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, парламентарни групи, политически парти и др.
 
Румен Радев: Нашето време няма да роди Ботев (СНИМКИ)

По традиция точно в 12.00 ч. сирени възвестиха за минути всенародното поклонение пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Под звуците на сирените в параклиса на паметника свещеници от врачанска епархия отслужиха заупокойна молитва за падналите геройски за свободата на отечеството.
БТА