Столичният зам.-кмет: Паметникът на Самуил се радва на голям успех
Столичният зам.-кмет: Паметникът на Самуил се радва на голям успех / снимка: БГНЕС, архив
Столичният зам.-кмет: Паметникът на Самуил се радва на голям успех
80424
Столичният зам.-кмет: Паметникът на Самуил се радва на голям успех
  • Столичният зам.-кмет: Паметникът на Самуил се радва на голям успех

Очите на паметника на цар Самуил, който вече от седмица се издига до базиликата „Света София", се харесват на гражданите, а монументът се радва на голям успех.

Това заяви зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов, като подчерта, че светещите очи на фигурата не го дразнят. Все още не е ясно обаче чия собственост е паметникът.

„Никога не съм казвал, че очите ме дразнят - не е имало такъв тип разговор. Казвал съм, че всички ефекти по един паметник следва да се обмислят внимателно и да се съгласуват. Очевидно се радват на огромен успех светещите очи. В процедура сме, в момента работим за решаване на технологичните проблеми и след това предстои съгласуване с Министерството на културата по този въпрос", добави Чобанов.

Според него най-важното за паметника е, че се радва на успех:

„Хиляди хора минаха. Оттам нататък - колко силно ще греят очите, това са подробности, които не бива да се превръщат в обществен дебат".

Не е ясно кога паметникът ще бъде част от общината:

„Не сме го приели още, защото имаме забележки - имаше проблем с външното осветление, имаме и други дребни забележки. Като се изчистят, ще направим приемно-предавателен протокол, ще направим съответния договор и ще станем собственици".