/ Dariknews.bg, архив
Съветът за електронни медии ще определи с решение днес кандидата, избран за генерален директор на БНТ. Документи за конкурса подадоха деветима души, от тях СЕМ допусна до втората фаза шестима, чиито изслушвания бяха проведени в два поредни дни – това са Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Тома Иванов, Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков. За избран ще се счита кандидатът, получил поне три от гласовете на петимата членове на съвета.

Вижте кои бяха кандидатите за генерален директор на БНТ

Според реда на подаване на документите първи се представи спортният журналист Сашо Йовков. Като свой основен приоритет, Йовков определи превръщането на БНТ в мултиканална и мултимедийна телевизия. Бившият директор на националното радио Валерий Тодоров е озаглавил своята концепция "Телевизия на новия зрител". Обръщайки се именно към новите зрители той смята, че бъдещето на телевизията е в многообразието на съдържанието.

СЕМ допусна до изслушване шестима кандидати за директор на БНТ

Концепцията на Тома Иванов е озаглавена "БНТ - Алтернатива на търговските телевизии". Тома Иванов, който е бивш финансов директор на телевизията и за кратко генерален залага на три основни принципа в своята концепция - приемственост, екипност, диалогичност.

Иван Гарелов представи своята биография в доказателство на свои качества защо се кандидатира за генерален директор. Бившият водещ на "Панорама" сподели, че има по-глобални виждания за развитието на телевизията, а основна му цел е БНТ да стане силна обществена медия и затова е оглавил концепцията си "БНТ - Рестарт".

85 популярни личности подкрепиха Иван Гарелов за шеф на БНТ

Константин Каменаров представи пред СЕМ основните моменти от концепцията си като кандидат за генерален директор на БНТ. Той каза, че неговата концепция е базирана на реални и постижими идеи при консервативно финансиране. Подчерта, че бюджетът, с който разполага в момента обществената телевизия, е крайно недостатъчен и даде пример, че преди 15 години той е бил в два пъти по-голям размер.

В концепцията си Емил Кошлуков се обяви за по-голяма мултиплатформеност на телевизията, в това число използването на различни социални мрежи и платформи, както и за борба с комерсиализацията, която отговаря на моментните интереси на зрителите. Той заяви, че Националната телевизия е длъжна да отговаря на изискванията на цялото общество.
 
БГНЕС