/ ThinkStock/Getty Images
Приключи приемането на документите за участие в процедурата за избор на генерален директор на Българската национална телевизия. Девет души са подали документи в конкурса.
 
По реда на приемане в СЕМ, своите концепции са подали Стоил Рошкев, Теодор Ангелов, Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Тома Иванов, Радостслав Главчев, Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков.
 
Съгласно процедурата отварянето на пликовете с документите се осъществява три дни след изтичане на срока за подаването им, а техническа комисия ще състави протокол за наличността и редовността на подадените документи. Протоколът ще бъде разгледан от СЕМ на 25 юли.
 
До 8 август Съюзът за електронни медии (СЕМ) трябва да разгледа документите на кандидатите. Сред изискванията за кандидатите за генерален директор на БНТ са наличието на опит в електронни медии, както и най-малко петгодишен трудов стаж в телевизия, както и декларация за тригодишен опит на мениджърска позиция. Важно условие за представянето на кандидатите е представената от тях концепция за развитието на обществената телевизия.
 
На 17 август пък ще станат известни и тези кандидати, които са допуснати до изслушване. Това е нововъведение, тъй като досега всеки, който отговаряше на изискванията и беше подал всички необходими документи, имаше право да защитава концепцията си на публично изслушване. Сега, обаче, СЕМ си запазва правото да отсява кандидатите предварително.
 
Изслушването на допуснатите кандидати е предвидено за 21 и 22 август. Самото гласуване на петимата членове на СЕМ ще стане на 23 август. За избран се счита кандидат, който е получил поне три от гласовете.
 
Ако не се стигне до избор на генерален директор на обществената телевизия, законът позволява настоящият шеф Вяра Анкова да продължи мандата си.
БГНЕС