Станишев: Ще изхарчим рационално средствата от излишъка
Станишев: Ще изхарчим рационално средствата от излишъка / снимкa: Sofia Photo Agency
Средствата от бюджетния излишък в размер на 1 милиард лева ще бъдат похарчени рационално и прозрачно за обществото. Това гарантира премиерът Сергей Станишев след края на съвета на Партията на европейските социалисти.

По думите му благодарение именно на превишението на приходите над разходите е станало възможно отделянето на 50 лева коледна добавка за всеки пенсионер.

Премиерът посочи, че правителството е поискало от парламента да одобри изразходването на излишъка, съобразявайки се със закона. Средствата ще бъдат вложени в инвестиционни проекти, които вече са готови и целят подобряване на качеството на живот на всички в страната и решаване на важни структурни проблеми.

Правителството е заинтересовано обществото да знае, че тези средства ще се изразходят рационално. Министър-председателят коментира, че няма как излишъкът да се похарчи за пенсии или за други социални дейности, защото това няма да реши проблема на всички нуждаещи се, а ще произведе само краткотраен ефект.

Нашето общество много ясно трябва да осъзнае, че не става дума за някакъв резерв, който трябва да се похарчи и който ще реши проблемите на когото и да било, обясни Станишев. Той получи подкрепа от президента на ПЕС Пол Нируп Расмусен за водената от правителството политика и затова, че не попада в капана на популизма и като премиер не дава празни обещания.