/ ThinkStock/Getty Images
От няколко дни в интернет има петиция във връзка с новите учебници по история за 10 клас върви. Тя е озаглавена: „В защита на академичната общност и българското образование срещу опитите за налагане на политическа цензура“ и е в подкрепа на авторските колективи, подготвили новите учебници. Протестираме срещу императивното налагане само на едно мнение с политически средства и натиск, се казва в петицията. Събрала е гласовете от над 300 души, но мненията за нея са разнопосочни.

Проф. Искра Баева, част от авторския колектив на издателство „Булвест“ която подкрепя и е подписала петицията, твърди, че има заплаха за образованието и историческата наука  от нова политическа цензура.

Това, което мен ме смущава и това, което смятам, че е политическа цензура, е че след като цялата процедура е изминала, и след като всичките пет учебника са одобрени по всички параметри. Изведнъж някой се явява в последния момент и с политически доводи иска да ги спре. В крайна сметка всички сме граждани и имаме някакви виждания и убеждения, въпросът е да не ги прехвърляме и да не се опитваме да ги наложим върху другите, и особено върху тяхната професионална работа.

Как се преподава комунизъм в училище?

Напълно различно е мнението на доц. Лъчезар Стоянов от авторския колектив на издателство „Рива“, който смята, че самата петиция представлява политически натиск.

"Самата петиция е политически натиск. Това, че някой не харесва този критерий, който министерството поставя към всички учебници, това си е негов проблем. Не мисля, че тук става дума за някакво посегателство и още по-малко за насилие, както те се опитват те да го изкарат, а става дума за ценности. В ценностите няма политика", категоричен е доц. Стоянов.

Красимир Вълчев призна за „провокативни текстове“ в новите учебници по история

Недостатъчен е акцентът върху базовите характеристики на социалистическия период, като например Народния съд, репресивния апарат и Държавна сигурност. Това видя и министърът на образованието Красимир Вълчев, който по-рано през седмицата заяви, че ще утвърди въпросните учебници след корекции от страна на издателствата.