/ ThinkStock/Getty Images
Как се преподава комунизъм в училище
101854
Как се преподава комунизъм в училище
  • Как се преподава комунизъм в училище
Заявеното в новата програма по история за 10-ти клас не е изпълнено в учебниците, които са в процес на подготовка. Формално то е изпълнено, но резултатът, който се получава от четенето на някои от тях е доста спорен.

Това каза в предаването „Кой говори“ на Дарик Момчил Методиев, историк от Института за изследване на близкото минало. Че има проблеми в новите учебници смята и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, затова е препоръчал на издателствата да ги коригират и едва тогава ще бъдат утвърдени.

Красимир Вълчев призна за „провокативни текстове“ в новите учебници по история

Фактологията трябва да бъде водеща, но когато става дума за комунизъм и нацизъм, два тоталитарни режима, известна доза оценъчност не само, че е необходима, но е и задължителна, коментира експертът

„Казва се например, че през 1971 г. с референдум е одобрена новата т.нар. Живковска конституция. Фактологично е така - тя е одобрена с референдум, но казано по този начин това предава ли съдържанието на този референдум и как се провежда той.  Референдумът е проведен, но всички знаем как са провеждани изборите по време на комунизма - има една листа, която се одобрява от всички, всички ходят под строй“, даде пример Методиев.

Новата програма по история за 10-ти клас беше утвърдена през миналата година. Тя обхваща цялата история на България, включително и социалистическия период с елементите репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност. Това време е класифицирано като тоталитарен режим и тези негови базови характеристики трябва да присъстват и в учебниците, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев и, въпреки че са оценени положително от оценителите и учителите, той вижда в тях проблеми.

Манипулирана ли е информацията за комунизма в новите учебници? (ВИДЕО)

„Има минимизиране на някои факти, недостатъчен акцент върху базови характеристики на режима. Има опит да се даде положителен акцент върху други, не толкова съществени елементи. Има няколко откровено провокативни текста. Затова съм дал препоръки на издателствата да ги коригират. Не са утвърдени в момента учебниците, очаквам техния отговор“, коментира просветният министър.

Окончателното одобрение на новите учебници ще стане след корекциите от страна на издателствата, уточни още министър Вълчев.