/ iStock/Getty Images
Списъци на приети първокласници публикувани в нарушение на правилата
101730
Списъци на приети първокласници публикувани в нарушение на правилата
  • Списъци на приети първокласници публикувани в нарушение на правилата
Списъците на приетите първокласници в някои от софийските училища са публикувани в нарушение на правилата. В тях липсват групите, в които попадат учениците или броят на точките им, каквито са изискванията в Системата за прием на Столичния общински съвет.
 
Това създава съмнения в прецизността и в прозрачността, коментира Мария Минчева от Столичната община, а според началника на Регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева това е пропуск, който трябва да бъде отстранен.

Започва записването на първокласници в София
 
Начинът, по който трябва да бъдат изнесени списъците и местата, където те се поставят – на видно място в сградата и на сайта, е ясно регламентиран в точка 6.4 от Системата за прием на Столичната община, припомни директорът на дирекция „Образование“ в Столичната община Мария Минчева.
 
Там е посочено, че те се изготвят при спазване на Закона за защита на личните данни и в тях трябва да се посочи входящият номер на детето, групата, в която попада при класирането и броя точки, ако има такива.
 
„Би трябвало да има една прозрачност при класирането на децата и смятам, че когато е записана групата и броят точки на всеки един родител трябва да му стане ясно при какви условия, на какви критерии, на коя група отговарят тези деца, за да доведе това до тяхното класиране. Според мен, това е направено точно с оглед прецизност и прозрачност при приема на децата“, коментира Минчева.
 
Проверка на Дарик показва, че в столичните 125-то и 10-то училище  списъците са само с входящ номер, в 40-то „Луи Пастьор“ са с входящ номер и инициалите на учениците, но и в трите не е посочена групата, коментира началникът на Регионалното управление в София Ваня Кастрева.
 
„Веднага ще бъдат сезирани директорите за корекция на това, което са публикували на сайтовете си. Това не означава, че те не са изпълнили критериите за прием“, заяви Кастрева.
 
В столичното 73 училище „Владислав Граматик“ местата за първокласниците са 96, а кандидатите в първа група са 116, има и три двойки близнаци, поради което ще бъдат приети 99 деца. Така за близо 20 деца от първа група на този етап места няма. Какво следва от това, обясни директорът на учебното заведение Иван Петков:
 
„Справката показва, че известна част от родителите не могат да представят документ, удостоверяващ, че детето е реално в първа група. Също така, от опит от минали години, родителите предпочитат да запишат детето си в друго училище, така че аз съм убеден, че ще имаме възможност да приемем всички кандидати, които са от първа група. Просто родителите трябва да се въоръжат с малко търпение и здрави нерви да изчакат да мине и второто класиране.“
 
В случай, че и след второто класиране има деца от първа група, които не са влезли, директорът ще поиска за му бъде разрешено да ги приеме надпланово, както се случи и миналата година.

Повече по темата чуйте в прикачения звуков файл.