Шести блок АЕЦ "Козлодуй"
Шести блок АЕЦ "Козлодуй" / пресцентър, АЕЦ
Причината е изпълнение на планирани превантивни дейности
На 15 април 2023 г. шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян за изпълнение на планирани превантивни дейности, свързани с индикации за пропуск на топлоносител, съобщава на сайта си Атомната централа.

Периодът на спирането е съобразен с наличието на достатъчно електроенергия в енергийната система на страната в това време на годината.

Въпреки санкциите от ЕС: Купуваме резервни части за АЕЦ „Козлодуй”

Установените при непрекъснатия мониторинг на системите и съоръженията на блока данни за пропуск от първи към втори контур в трети парогенератор не превишават нормите за безопасна експлоатация. Не са достигнати ограниченията, предвидени в технологичния регламент и няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Независимо че работата на ядрената мощност може да продължи, е взето консервативно решение за спиране на блока и изпълнение на профилактични и ремонтни мероприятия, за да бъде осигурена необходимата висока безопасност и експлоатационна надеждност на атомната централа.

След приключване на планираните дейности шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок работи съгласно производствения график.
Агенция "Фокус"