Спешно укрепват дигата на река Стряма
Спешно укрепват дигата на река Стряма / Дарик архив

Започнаха укрепителните дейности по дигата на река Стряма, съобщи за Дарик главният експерт по сигурност от Областна управа - Пловдив Валери Баранов.

Този следобед приключи съвещанието между представители на Министерството на земеделието и храните, Министерството на околната среда и водите, Областна администрация и община Марица. Срещата между институциите се е състояла на едно от рисковите места по дигата.

Взето е решение да се извърши ремонт на три места. На едно от тях - под пловдивското село Трилистник, има риск реката да залее пречиствателната станция наблизо. Другото рисково място е над селото, а третото - между Трилистник и Калековец. Основен изпълнител на укрепителните дейности са „Напоителни системи".

Продължава и работата по 10-те опасни язовира в Пловдивска област, по които също се работи оперативно. Водата в тях е изпусната предварително, за да не прелеят след обилните дъждове.

Два от тях са тези край село Красново. Днес бяха проверявани водоемите в община Асеновград. Предвид очакваното количество валежи и нивото на водата, не се очакват аварийни или бедствени ситуации, увери Баранов.