/ БГНЕС, архив
Спецмагистратите ще получават допълнително възнаграждение. Това предвиждат промените в Закона за съдебната власт, приети на второ четене от парламента.
За промените гласуваха 78 депутати, против бяха 21 и 9 се въздържаха.
 
Парламентът прие окончателно промените в закона за съдебната власт

Пълният текст на промените гласи, че съдебните служители в Апелативния специализиран наказателен съд, в Специализирания наказателен съд, в Апелативната специализирана прокуратура, в Специализираната прокуратура и следствения отдел на Специализираната прокуратура получават допълнително възнаграждение в размер, определен по утвърдени от съответната колегия на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността.
 
Възнаграждението обаче няма да бъде повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно.
 
По време на дебатите Хамид Хамид от ДПС посочи, че Движението ще подкрепи това предложение и смята, че то е правилно.
 
Ще отстраняват магистрати от длъжност при обвинения за умишлени престъпления


"В медиите се твърдеше, че едва ли не на калпак се раздават по 6 заплати допълнително и се противопоставят съдиите. Това не отговаря на истината, защото не се дават 6, а не повече от 6 заплати и не се дават на калпак, а се дават по индивидуална оценка на ВСС", заяви Хамид.
 
Според него няма друг по-ефективен стимул освен допълнителни възнаграждения, няма и друга по-ефективна антикорупционна мярка като допълнително стимулиране на тези съдии.
 

БГНЕС


Съдиите от ВКС несъгласни с предложени промени в Закона за съдебната власт

"Не става въпрос за 6 заплати, въобще, а това е максимален размер на годишна база. Максимумът, който командирован магистрат може да получи, е до половинка допълнително възнаграждение", поясни и председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.
 
Явор Божанков от БСП смятам, че допълнителното възнаграждение трябва да става на база обективни критерии, за да не се създава противопоставяне и разделение в съдебната система. Това решение трябва да бъде на база постигнати резултати, допълни Божанков.
БГНЕС