Спецченгета привикаха Алексей Петров заради отвлечената Лара Банева
Спецченгета привикаха Алексей Петров заради отвлечената Лара Банева / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Спецченгета привикаха Алексей Петров заради отвлечената Лара Банева
62564
Спецченгета привикаха Алексей Петров заради отвлечената Лара Банева
  • Спецченгета привикаха Алексей Петров заради отвлечената Лара Банева

Латиноамериканци не са замесени в отвличането на Лара Банева според бившия сътрудник на ДАНС Алексей Петров. Той беше привикан в ГДБОП, за да бъде разпитан във връзка с отвличането на дъщерята на спрягания за „кокаинов крал” Евелин Банев-Брендо. Една от версиите за похищението е именно, че то е било извършено от чужденци от далечния континент с цел да се затвори устата на Брендо пред съда.

Петров обясни, че освен за този случай той има информация и за покушението срещу Златомир Иванов-Баретата в началото на месец февруари. Основният подсъдим по делото „Октопод” обаче не пожела да разкрие източниците си и да разкаже какво точно.

Вчера по време на поредното заседание по делото „Октопод” Алексей Петров сам разказа, че има информация по случая с отвлеченото момиче и би могъл да бъде полезен на разследващите, но никой не се обръщал към него. Петров обясни, че ако каже истината, ще бъдат засегнати много хора, които и до сега са в службите. 24 часа след тези думи той беше привикан в ГДБОП, за да сподели информацията си.

След кратък престой в сградата Петров излезе и каза, че предостави знанията си единствено пред екип от прокурори. „Държа на екип прокурори, защото, когато има екип по-трудно се осъществява натиск и се постига манипулация”, каза Петров. 

Бившият сътрудник на ДАНС каза, че сам си събира данни за отвличането на Лара и стрелбата по Баретата. Той опроверга версията, че зад отвличането на момичето стоят чужденци.

„Не мога да приема, че в България се разхождат едни хора от Латинска Америка или от Колумбия, отвличат деца, защото трябвало по този начин да въздействат на баща му да каже нещо или да не каже някъде си. Това е безумно”, обясни Алексей Петров. 

Данните, с които Петров разполагал, обяснявали мълчанието на Евелин Банев пред съда, както и евентуалната причина за стрелбата срещу Златомир Иванов. В крайна сметка Трактора каза, че според него Лара е добре и е възможно тя скоро да бъде освободена.

На 5 март неизвестни отвлякоха дъщерята на сочения за „кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо пред дома й в столичния кв. „Бояна" минути, преди да бъде откарана на училище.

Две са версиите, по които се работи в момента - отвличане с цел откуп или заради показанията на Евелин Банев срещу наркобосове от Румъния, Италия, Испания и Колумбия. По непотвърдена от полицията информация похитителите са се свързали с бившата съпруга на Брендо Моника. Те не са поискали подкуп, а са я информирали, че дъщеря й Лара е здрава.