/ БГНЕС
Речните нива ще се повишат днес и утре в резултат на Средиземноморския циклон, който обхвана цялата страна. Валежите ще продължат, като ще започнат да спират във вечерните часове днес, но в сряда отново се очакват краткотрайни превалявания.
 
Тази сутрин най-големи водни количества са отчетени в София - 31 л/кв.м. На второ място е Кърджали с 25 л/кв.м и Хасково с 24 л/кв.м. В Сандански са паднали 22 л/кв. м дъжд.
 
Без слънце тази седмица, очакват ни дъждове (ВИДЕО)

По данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в Дунавския басейн повишения на речните нива ще има в целия басейн, като по-значителни ще са те във водосборите на реките източно от р.Вит (р.Лом, р.Огоста, горните части от водосбора на р.Искър) и в планинските части от водосборите на р.Вит, р.Осъм и р.Янтра.
 
От следобедните часове днес ще започне понижение на речните нива, като в резултат на оттичане повишения ще има все още в долните течения на основните реки. В четвъртък водните нива в реките от басейна ще се понижават или ще са без съществени изменения. В петък в резултат на валежи са възможни нови краткотрайни повишения на речните нива в басейна.
 
Опасност от поройни наводнения по данни на Европейската система за предупреждения за наводнения има днес в горните части от водосбора на р.Искър над град Нови Искър.
 
Моделът за водосбора на р.Искър прогнозира водни количества на 9, 10 и 11 април  около и над средномногогодишните стойности.
 
В Димитровград измериха 35,8 л дъжд, в Хасково - 24 л/кв.м

И моделът за водосбора на р.Янтра прогнозира за този период водни количества около средномногогодишните стойности. Моделът за водосбора на р.Русенски Лом прогнозира водно количество в долното течение на р.Черни Лом и на 12 и 13 април да бъде около средномногогодишната стойност.
 
В Черноморския басейн в сряда и четвъртък речните нива ще са без съществени изменения, като в резултат на валежи нови краткотрайни повишения на нивата в долното течение на река Струма ще има през нощта на 10 срещу 11 април.