Социалистите ще обжалват решение на ЦИК за референдума
Социалистите ще обжалват решение на ЦИК за референдума / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Социалистите ще обжалват решение на ЦИК за референдума
59127
Социалистите ще обжалват решение на ЦИК за референдума
  • Социалистите ще обжалват решение на ЦИК за референдума

БСП ще обжалва решението на Централната избирателна комисия за назначаване на нови състави на районните избирателни комисии във връзка с провеждането на националния референдум на 27-ми януари. Това обяви депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов. Той се позова на закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, където е разписано, че районните комисии, които организират референдума, са със същия състав от проведените парламентарни избори.

От партията поискаха обяснение от ГЕРБ и премиера Бойко Борисов относно невключването на България в разпределението на европейските средства за допълнително подпомагане на страни и региони.

Централната избирателна комисия е допуснала нарушение и с избора на 26 представители на ГЕРБ, които да бъдат председатели на районните избирателни комисии, вместо да се приложи пропорционалният принцип, обясни Янаки Стоилов: „Прави впечатление, че в пет районни избирателни комисии, в които Коалиция за България няма участници в ръководството, на нейно място са предпочетени представители на Движението за права и свободи, а както се вижда представителството на „Атака" е по-голямо, отколкото пропорционално се полага".

Социалистите ще обжалват решение на ЦИК за референдума
netinfo

Лидерът на БСП Сергей Станишев разкритикува усилията и уменията на правителството да защитава интересите на България в обсъждането на многогодишната финансовата рамка на Европейския съюз.

Според Станишев страната ни е пропуснала да поиска включване в допълнителния финансов пакет за държави и региони, от който Гърция ще получи 1 милиард евро: „Цяла България е най-изостаналият регион в Европейския съюз. Няма нито едно евро, предвидено за България. Защо правителството не е поставило този въпрос и това искане. Настоявам да го постави. Ние, за съжаление, вече може да се каже, че сме изпуснали влака. Трябва да се направят още веднъж усилия, за да се получи по-добър резултат".