СО няма план за действие при силен трус или голямо наводнение
СО няма план за действие при силен трус или голямо наводнение / netinfo
Девет милиона лева са необходими за изхранване на населението в София за денонощие при сериозно бедствие, като земетресение или наводнение, което нанесе щети на 10 процента от сградния фонд. Това съобщи Гроздан Вълчев, началник на дирекцията по управление на кризи към Столичната община пред комисията по обществен ред и сигурност в общинския съвет. Той допълни, че столичното кметство няма генерален план за действие при големи бедствия, аварии или терористични актове.

Вълчев подчерта, че поне три дни трябва пострадалото от евентуално голямо бедствие население в София да е осигурено с храна, вода и подслон, но необходимата сума се увеличава за този период на 19 млн. лв., уточни той пред Дарик:

Защото трябва да бъде осигурено най-малко за три дена населението. Даже сумите са много по-големи.

Имаме ли готовност да реагираме изобщо при голямо земетресение?

Нека да приключим окончателно, защото там влиза и транспортна схема за изнасяне.

Доколко е готова институцията Столична община да осигури населението и да му помогне към този момент?

Доколкото можем да действаме по този плам в зависимост от района. Реално казано, ние нямаме сили и средства, ако не са пожарна, гражданска защита, СДВР.

Гроздан Вълчев допълни, че при евакуация на хора освен общественият транспорт кметството не може да ангажира други търговски транспортни дружества. Пред комисията по обществен ред и сигурност той посочи, че в града има много потенциални обекти, като петролни резервоари, които при авария биха нанесли допълнителни проблеми и предстои изработване на карта с критичните и потенциално застрашени от бедствия обекти.

Неотдавна пред Дарик главният архитект на София Петър Диков предупреди, че общината не разполага със сграден фонд, който да използва за настаняване на хора, останали без дом заради едно или друго природно бедствие.

Междувременно комисията по обществен ред не се ангажира с решение за поетапното премахване на Виетнамските общежития (задава ли се само със становище, че трябва постройките да се премахнат, а за ромското население да се намери вариант за живеене на друго място) и пренасочи решението към демографската комисия. Заместник-кметът по транспорт Велизар Стоилов съобщи, че до няколко години в града ще има сериозен недостиг на пътни полицаи, тъй като по негова информация нямало желаещи за тази длъжност. Той отново посочи, че са необходими законодателни промени за решаване на проблема с трафика в града, като например отчуждителните процедури да не спират строежа на големи пътни артерии.

Комисията разгледа и искане на гражданска организация за демонтаж на високоговорителите на джамията, като крайната дума ще има общинския съвет.