Снахата на Цар Киро призна, че тя е отглеждала костенурките
Снахата на Цар Киро призна, че тя е отглеждала костенурките / снимка: DarikNews.bg, Пловдив

Пловдивският окръжен съд ще гледа дело за незаконно отглеждане на костенурките, открити в имението на Кирил Рашков - хасиендата, научи Дарик. Делото, което е насрочено за 19 декември, ще бъде срещу снахата на цар Киро - София Христова, която е направила признание, че животните, които са защитен вид, са отглеждани от нея. Сключено е споразумение между прокуратурата и Христова, което съдът трябва да реши дали ще бъде одобрено.

Споразумението на 34-годишната Христова с прокуратурата е за една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок в размер на 5000 лева. Христова е обвинена в това, че в периода 27 май - 16 ноември 2011г. в местността „Изгорялата воденица" в землището на село Катуница противозаконно е държала 33 броя сухоземни костенурки, като три от тях са от вида шипобедрени, които са екземпляри от Червения списък на Международния съюз за защита на природата, и 30 броя от вида шипоопашата костенурка, екземпляри по Закона за биологичното разнообразие.

Костенурките бяха открити при претърсванията на домовете на Рашкови. Те бяха предадени в спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани" в Стара Загора.

Претърсванията в имотите на Рашкови бяха поискани от Окръжна прокуратура-Пловдив по досъдебното производство за укритите данъци на фамилията.

Делото срещу Кирил Рашков за заплахи за убийство е насрочено за 23 януари. На 22 декември Районният съд в Асеновград трябва да реши дали Цар Киро ще бъде освободен до датата на делото заради здравословното му състояние. На 8 декември Рашков обжалва ареста си, тъй като според адвокатите му той е тежко болен. Тогава съдът поиска да бъде назначена тройна експертиза за състоянието му, подписана от съдебен лекар, кардиолог и ендокринолог. Междувременно стана ясно, че Кирил Рашков отново е преместен от стационара на затвора в килията. Това потвърди за Дарик адвокатът на Рашков Васил Марков.

Други новини от Пловдив