Служители на МВР задържани за фалшифициране на пари и документи
Служители на МВР задържани за фалшифициране на пари и документи / снимка: БГНЕС

17 души, сред които двама служители на МВР, изготвяли фалшиви пари, са били задържани при специализирана акция на полицията снощи. Те са на възраст между 30 и 50 години. Това стана ясно на извънреден брифинг на Областната дирекция на полицията в Пловдив, на който присъства и министърът на вътрешните работи Михаил Миков.

Единият от задържаните е служител на пожарната в Пловдив.  При операцията са иззети фалшиви евробанкноти на стойност около 400 хил. лева. Паричните знаци са били от 100, 200 и 500 евро с различни серийни номера и изключително високо качество.

Антимафиотите са конфискували още заготовки, бланки за визи, шофьорски книжки, матрици, софтуер и платки от над 15 адреса в Пловдив и региона. По време на разследването, в което е участвала и испанската полиция, са използвани специални разузнавателни средства. Фалшивите документи, които са били иззети при акцията, са български и гръцки.

17-те лица са задържани за 72 часа. Някои от тях са криминално проявени, но не са осъждани за подобно престъпление.  Според наказателния кодекс ги грози затвор от 5 до 15 години.

Според министъра на вътрешните работи Михаил  Миков качеството на банкнотите е толкова високо, че минава през брояч на машина, но ако ги пипне специалист в банка, ще ги разпознае.

Други новини от Пловдив