Служители на Борба с градушките в Долни Дъбник обявиха гражданско неподчинение
Служители на Борба с градушките в Долни Дъбник обявиха гражданско неподчинение / БГНЕС, архив

Гражданско неподчинение обявиха всички ракетострелци от Регионалната дирекция "Борба с градушките" в Долни Дъбник. Това съобщи председателят на синдикалната организация към КНСБ Цветослав Христов.

Той уточни, че ракетострелците са 52-ма и са отказали категорично да поемат техниката, за да започнат работа, докато не получат уверение, че ще останат по трима на ракетна площадка. Това застрашава откриването на активния противоградов сезон от 25 април, защото няма технологично време да бъде подготвен, коментира синдикалистът.

Да се назначат още ракетострелци, настояват от полигона в Голям Чардак

Ракетострелците искат да бъдат по трима на площадка, за да могат през нощта да остават двама на дежурство - в противен случай изпитват страх нощем да бъдат сами, защото са далече от населени места и се чувстват застрашени, каза той.

Ако не започнат работа днес или утре, има опасност от сериозни икономически загуби от градушки за земеделските производители, каза Христов. Районът, който защитават от природното бедствие, е 1,3 млн. декара, а продукцията, която се произвежда всяка година на тази територия, е на стойност около 600 млн. лева.

Предупреждават за вятър в цялата страната, на север - и гръмотевици

Синдикалистът поясни, че вчера при тях е идвал новият изпълнителен директор, който е обещал развитие на системата, но е казал, че не зависи от него оставането по трима ракетострелци на площадка. От Министерството на земеделието и храните били отказали да изпълнят това искане, по думите на Христов.

Хората се отказаха от всички други искания - за по-добри заплати и условия на труд, но не отстъпват от това - да бъдат по трима на ракетоплощадка, добави Цветослав Христов - председател на синдикалната организация на КНСБ.

Източник: БТА