В Дания избиват милиони норки заради опасение, че предават коронавирус на хората
В Дания избиват милиони норки заради опасение, че предават коронавирус на хората / IStock
Министерството на земеделието и храните е разпоредило да се провежда специален мониторинг на животните във фермите
Постоянен контрол за фермите за норки в България разпореди Министерството на земеделието и храните заради новината, че в Дания унищожават 17 милиона от хищниците заради опасна мутация на коронавируса. 

Дания унищожава 17 млн. норки във фермите заради мутация на коронавируса (ВИДЕО)

„Идват нови и нови научни данни за риск за общественото здраве именно от разпространението на новият щам който идва от норки”, заяви за NOVA Петя Алтимирска от сдружение КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията).

Граждани вдигат протест до най-голямата ферма за норки у нас

„Не. За момента нямаме положителен протокол дошъл от лабораторията. Все още не са напълно изяснени случаите, дали може да се предава от хора на животно, но ние като отговорна институция ще следим, това което ни е по програма”, категоричен е д-р Дамян Миков директор Областна агенция по безопасност на храните – Стара Загора.

„От началото на коронавирус кризата, ние следим много стриктно за здравето на животните и на хората. Няма такъв случай”, посочи Силвия Йорданова, управител на ферма за норки.

Протестиращи показват жестоката реалност във фермите за ценни кожи

„Нямаме болни хора, нямаме болни животни, периодично се изследват животни и хора”, заяви Пламен Петров, ферма за норки в с. Маджерито.

У нас, въпреки че не се наблюдава подобен проблем, Министерството на земеделието и храните е разпоредило да се провежда специален мониторинг на животните във фермите за норки.