Протест срещу фермите за ценни кожи
Протест срещу фермите за ценни кожи / DarikNews.bg Иван Лазаров
Нестандартен протест в градинката на парламента организираха противници на отглеждането на животни във фермите за кожи. От тази сутрин представители на сдружение КАЖИ („Кампании и активизъм за животните в индустрията”) и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи влязоха в клетка, където ще прекарат цяла седмица, за да онагледят страданието на животните.

Протестиращи влизат за седмица в клетка срещу фермите за кожи

Те припомнят, че най-отглежданите животни заради техните кожи са норки, лисици и еноти, които са диви и неопитомени. Според изследванията на поведението на една лисица например, се установява, че нейната естествена територия е с големина около 10 кв. км, а стресът от живота в клетка причинява сериозни проблеми на животните. Според данните всяка година над 100 милиона животни в света се убиват единствено заради тяхната кожа.

Промени предвиждат забрана на фермите за екзотични кожи

За да се запази тя непокътната обаче, животните се умъртвяват с обгазяване или токов удар.

Депутат се обяви срещу отглеждането на животни заради кожата им

Освен това протестиращите припомнят, че кожите се третират и с различни химикали, които вредят на собствениците на кожени дрехи и аксесоари. Към този момент 16 европейски държави са приели специално законодателство, което ограничава или напълно забранява фермите. Протестиращите искат да бъде проведен активен дебат по темата и у нас, с участието на цялото общество.