/ ThinkStock/Getty Images
Вегани излязоха на протест срещу убиването на животни заради кожите. Те показаха своето недоволство пред Министерството на земеделието, храните и горите. Следващият протест ще бъде след седмица – на 31 август.
 
 "Причината е беззаконието, което искаме да предотвратим, а именно да се добави в Наредба 2 отглеждането на американски норки в България", каза Владислав Иванов, член на Управителния съвет на Българския вегански съюз. Отглеждането на норки за кожите е нехуманно, неетично и ненужно, категоричен е той.
 
 Те са забранени, защото ако бъдат пуснати в природата, ще започнат да ядат животински видове в българската природа. Ако две норки избягат от мястото, където биват отглеждани, те могат да продължат вида на свобода, каза Иванов и направи аналог с червенобузата костенурка, която не е характерна за родните географски ширини, но живее у нас.
 
В страни в Европа се налагат забрани за такива ферми за норки, като се оставя гратисен период от година-две, стана ясно от думите на представителя на веганския съюз. Страни на Балканите като Сърбия, Македония, Гърция също започват да забраняват отглеждането на норки за кожа.