/ iStock/Getty Images
Представители на сдружение КАЖИ („Кампании и активизъм за животните в индустрията”) и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи ще прекарат една седмица в клетка в градинката до парламента, като по този начин искат да онагледят страданието на животните във фермите за ценни кожи.

Промени предвиждат забрана на фермите за екзотични кожи


Протестната демонстрация започва в 9.00 часа на 6 ноември. Защитниците на животните ще се ротират на смени в клетката денонощно, така че в нея винаги да има по един човек. Клетката символизира страданието на стотици хиляди животни, които точно през месец ноември ще бъдат убити в България, само и единствено за кожени палта и модни аксесоари. В клетката ще влязат музиканти, артисти, художници, популярни и известни лица, както и обикновени граждани. Очаква се в парламента да бъде насрочено заседание на Комисията по земеделието и храните за разглеждане и гласуване на внесения в началото на месец септември законопроект за забрана добива на ценни кожи в страната. При разглеждане в първата комисия (по взаимодействие с неправителствените организации), законопроектът беше подкрепен почти единодушно от всички депутати.

По данни на БАБХ, в България функционират две ферми за ценни кожи. И двете са за американски норки. Общият им обявен капацитет е близо 130 хиляди. Около 70% от тези животни ще бъдат убити за кожите им в рамките на месец ноември. Близо 99% от норките се отглеждат във ферма до Старозагорското село Маджерито. На фона на увеличаващия се брой забрани в Европа, у нас се увеличава броят убивани животни за кожи всяка година, казват организаторите на протестната демонстрация.
БГНЕС