норка
норка / iStock/Getty Images
Внесен е законопроект в Народното събрание от левицата
Законопроект, предвиждащ забраната на фермите за ценни кожи в страната от 1 януари 2021 г., е внесен в парламента. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Петя Алтимирска - председател на Инициативния комитет на Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България и председател на УС на Сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията" - КАЖИ.

Предложението е за изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност и е внесено в Народното събрание миналия петък, подписано е от 13 народни представители от групата на "БСП за България".

В Европа животните, които все още се отглеждат за кожи, са норки, лисици, чинчили и енотовидни кучета. Продължителността на живот във фермите е едва седем месеца, с изключение на животните за разплод, които живеят около четири години, посочи Алтимирска.

Издирват извършителя на загробените незаконно в гората тонове норки (СНИМКИ)

Обществото е узряло вече за едно по-хуманно отношение към животните, посочи Габриела Пападопова, която е член на Инициативния комитет на Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България. От КАЖИ отбелязаха, че над 1020 са до момента дизайнерите и търговските марки, които са декларирали отказ да ползват и продават естествена кожа с косъм.

В отговор на въпрос Алтимирска посочи, че при приемането на забраната няма да могат да бъдат спасени живите животни, но може да се спасят все още неродените. Тя отбелязва, че през идния април във фермите в страната трябва да бъдат родени около 200 000 животни.
БТА