Норка
Норка / iStock/Getty Images
Дания и САЩ са сред шест държави, които са съобщили за нови случаи на коронавирус, свързани с ферми за норки, съобщи Световната здравна организация.

Италия, Холандия, Испания и Швеция са другите държави, които са открили SARS-CoV-2 в норки, се казва в изявление на СЗО.

Дания наложи строги мерки в северните райони от страната, след като предупреди, че мутация на вируса е прескочила от норки на хора и е заразила 12 души. Копенхаген предупреди, че мутацията може да застраши ефективността на всяка бъдеща ваксина и разпореди избиването на всички 15-17 милиона норки в страната.

Дания унищожава 17 млн. норки във фермите заради мутация на коронавируса (ВИДЕО)

Великобритания в събота забрани влизането на всички чужденци, идващи от Дания, след като мутацията, свързана с ферми за норки, беше открита при хора.

Учените казват, че вирусните мутации са често срещани и често безвредни и тази не причинява по-тежко заболяване при хората. Но датските здравни власти изразиха загриженост, че този вид, известен като "Клъстер 5", не се възпрепятства от антитела в същата степен като нормалния вирус, поради което се страхуват, че това може да застраши ефикасността на ваксините, които се разработват по целия свят.

БГНЕС