/ БГНЕС, архив
Окръжният съд в Кърджали отмени мярката за неотклонение на Лютви Местан заради липса на информация за имущественото му състояние. Прокуратурата спешно събира доказателства за имотното състояние и доходите на лидера на ДОСТ, каза пред журналисти Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор. По думите ѝ, щом това се случи, още в началото на идната седмица, прокуратурата отново ще поиска налагане на мярка за неотклонение на Местан.

Съдът отмени гаранцията на Местан за катастрофата
 
След тежкия пътен инцидент, при който загина 6-месечено бебе, а 9-годишно дете и родителите му пострадаха и все още са в болница, Лютви Местан бе задържан за кратко от полицията.

Той напусна ареста срещу 10 000 лв. гаранция и забрана да напуска страната.

Повдигнаха обвинение на Лютви Местан заради катастрофата
 
Днес обаче Окръжният съд в Кърджали отмени гаранцията му и го остави без мярка за неотклонение.

Причината за това е липсата на достатъчно информация за имущественото състояние на политика, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Прокуратурата отне шофьорската книжка на Лютви Местан
 
По жалба на господин Местан Окръжният съд в Кърджали отменя мярката за неотклонение, тъй като прокуратурата не е представила доказателства за имотното състояние на Местан, които да обосноват размера на гаранцията, поради което съдът не е могъл да направи извод, че тази гаранция е съответна на неговото имотно състояние. С това произнасяне на Окръжния съд на практика Местан е останал без каквато и да е мярка за неотклонение. Това, което прави в момента Окръжната прокуратура в Кърджали, е спешно да събере доказателства за имотното състояние на лицето - за това какви недвижими имоти притежава, какви са неговите доходи, какви коли притежава. Тези, които са представени, са оценени от съда като недостатъчни. Извинявайте, но само автомобилът, с който Лютви Местан се е движил, според вас колко струва? Но това е въпрос, който прокуратурата няма да остави“, каза Арнаудова.

Бебе загина в катастрофа, Местан шофирал единия автомобил

Забраната за излизане от страната и отнемане на шофьорската книжка на политика остават в сила, докато стане ясно дали съдът ще му наложи нова мярка за неотклонение. Според прокуратурата независимо от това, че Местан е обвинен в извършване на престъпление по непредпазливост, то е завършило трагично, със смъртта на дете, и по тази причина от обвинението ще настояват за налагане на мярка за неотклонение, която да възпрепятства лидера на ДОСТ от укриване.
 
През 2015 г. след скандал в ДПС Лютви Местан се укри в Турското посолство в София. В продължение на денонощие местонахождението му беше неизвестно. Самият той дни по-късно обясни, че причина за това е станала „нуждата да организира сигурността си”.