С тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия и с тържествен военен парад бяха отбелязани Денят на храбростта и 145 години от създаването на Българската армия.

Това беше първият военен парад от три години насам, след като той не се проведе последователно от 2020 насам заради пандемията.

Водосветът на бойните знамена и знамената-светини беше отслужен от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква.

В ритуала участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената – светини и представителните блокове на въоръжените сили с бойните си знамена.

Веднага след църковния ритуал е и военният парад. При изпълнението на националния химн бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.

Парадът стартира с военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник. След преминаването на представителните блокове на въоръжените сили в тържествен марш на площад "Княз Александър I" следва въздушният компонент на парада.

В него участват 19 вертолета и самолета, които са на въоръжение във ВВС и ВМС: вертолетите Ми-17, Ми-24, „Cougar” и „Panther“ и самолетите L-410, „Спартан“, L-39Z, „Пилатус“, Су-25 и МиГ-29.

Стоянов: След като МиГ-29 бъдат свалени, българското небе ще бъде пазено от нашите F-16


На площада ще преминат 62 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, служба „Военна полиция“ и Командването за логистична поддръжка.

В честванията на празника участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия. Присъстват представители на държавното ръководство, Дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи.
 

БГНЕС


В празничния ден на площад "Княз Александър I“ в столицата преминават над 800 военнослужещи в 7 представителни блока от Националната гвардейска част, НВУ "Васил Левски", военни формирования 24150-Стара Загора и 22160-Плевен от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Представени бяха образци на видове военна техника на въоръжените ни сили.

За първи път в парада дефилираха италианските бойни машини "Freccia" ("Стрела") от състава на многонационалната бойна група в България. В парада участват и 174 военни музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, военно формирование 34750-Карлово и Съвместното командване на специалните операции, фестивалният оркестър от състава на Националния военен университет "Васил Левски" и военно формирование 24 150 – Стара Загора.
 

БГНЕС



Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие строя на представителните блокове. Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
БГНЕС