Няма смисъл от бързане, важно е да се търси консенсус по отношение на големите задачи, които си поставя за цел конституционната реформа. Трябва достатъчно време за обсъждане в предложенията между двете четения. Това каза пред медиите правосъдният министър Атанас Славов, който взе участие в заседанието на конституционната комисия на парламента, на което се обсъдиха предложенията за промени в Конституцията по отношение на Висшия съдебен съвет (ВСС).

По думите на Славов в рамките на месец е реалистичен срок за приемане на промените, но трябва да има няколко седмици за обсъждане на предложенията, след като мине другата седмица вторият път, в който ще бъде гласуван на първо четене законопроектът.

Ще се случат промените в Конституцията, ще се случат по консенсусен начин и на база на направеното предложение за пълно разделяне на Висшия съдебен съвет на два отделни съвета“, каза министър Славов. Като допълни, че се предвижда да има общ състав на Съдийския съвет и Прокурорския съвет, който да обсъжда ключови въпроси като бюджет на съдебната власт и други организационни въпроси. Славов обясни, че този общ състав няма да се нарича Пленум и ще се председателства от министъра на правосъдието.

Ще има реформа на прокуратурата така, както е заложено, въпреки критиките няма да се допусне политическо влияние върху прокуратурата, а тя ще бъде фокусирана върху наказателното производство, добави Атанас Славов. 

Славов: Постигнато е някакво съгласие в посоката на конституционната реформа

По думите му много е важно цялата конституционна реформа да гарантира независимостта на съда и затова ще бъде записано, че съдът е основен носител на съдебната власт и по този начин да няма никакви външни влияния в съдебната власт. 

Преди заседанието народният представител Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България" каза пред медиите, че зависи от усилията на всички кога ще бъдат приети промените в Конституцията.

„Най-важната ни задача е на 8 декември да мине второто първо гласуване на предложения законопроект. Оттам нататък как ще се развие процедурата зависи както от съгласието на политическите сили, така и от решението на залата“, каза Йорданова. На въпрос дали датите 13 или 15 декември са реалистични тя отговори, че зависи от усилията на всички.
Относно сроковете за приемане на конституцията, Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС посочи, че в неговата партия не са коментирали още дали 13 или 15 декември са възможни дати за окончателното приемане на промените.

Венецианската комисия критикува промените в Конституцията

По време на заседанието бяха изслушани представители на прокуратурата и съда. Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), посочи, че според органа на адвокатурата разделянето на Висшия съдебен съвет на два съвета трябва да бъде направено от Велико народно събрание. Той отбеляза, че част от промените предлагани относно ВСС са противоконституционни. Според ВАдС нe следва да се подкрепи и пpoмянaтa, пpи ĸoятo ce oтнeмaт фyнĸции нa пpeзидeнтa в cфepaтa нa cъдeбнaтa влacт. От съвета предлагат още във Висшия съдебен съвет да се заложи участие на председателя на ВАдС, ĸoйтo e нeзaвиcим, caмo eдин e и e избpaн c шиpoĸo пpeдcтaвитeлcтвo oт цялaтa aдвoĸaтypa. Moжe и дa бъдe eдин aдвoĸaт, пocoчeн oт aдвoĸaтypaтa, се казва още в становището на съвета.
Константин Костов/БТА