Скоро ще има дела срещу публични фигури от високите етажи на властта?
Скоро ще има дела срещу публични фигури от високите етажи на властта? / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
В страната ни в момента се разследват конкретни публични фигури от високите етажи на властта. В скоро време ще има доста интересни дела. Това каза в Стойко Стоев, член на Висшия съдебен съвет, който гостува в предаването „Денят” на Дарик радио.

Днес Върховната касационна прокуратура и Върховният касационен съд организираха кръгла маса, на която да обсъждат практиката си по случаите на корупция.

Стойко Стоев обясни в ефира на Дарик: „Създаден е съвет за координация между институциите в държавата, който позволява много ефективно да се работи с информацията. В този съвет за координация участват министърът на вътрешните работи, главният прокурор, председателят на комисията за борба с корупцията на Висшия съдебен съвет и председателят на комисията в народното събрание г-н Великов. В този съвет се дискутират случаи и се набелязват мерки, които аз не мога да кажа, че няма да дадат резултат. Заведени са много дела и много преписки. В скоро време ще има доста интересни дела. Такъв съвет досега не е имало и мога да кажа, че той действа”.

На въпрос кога ще има единна система цялата българска съдебна власт, Стоев отговори: „Много ми се иска да ви кажа, че ще стане до края на годината, но не искам да ви лъжа. Ние не можем да се справим още с Търговския регистър, има организационни, административни и финансови пречки и много проблеми, които трябва да се решават. За съжаление това, което не бе правено години наред, сега трябва да се направи в много кратки срокове, защото европейските изисквания към нас са много жестоки”.