Сключиха споразумение за въвеждане на електронни услуги в здравеопазването
Сключиха споразумение за въвеждане на електронни услуги в здравеопазването / снимка: Sofia Photo Agency
88 хиляди държавни служители ще бъдат включени в електронна система за персонален здравен запис, това предвижда един от двата проекта в областта на електронното здравеопазване, споразумение за което беше подписано от министрите на здравеопазването и държавната администрация и здравноосигурителната каса.

Другият проект е за създаване на национален здравен портал.

Порталът ще служи като вход за граждани и лекари към различни здравни услуги, ще дава пълна информация за предоставяните електронни услуги и ще осигурява достъп на лекари и фармацевти до персонализирани данни на техните пациенти. В системата за държавни служители и служители на администрацията ще се съдържа т.нар. елекронно досие. След като бъде оценена функционалността на системата, тя ще бъде въведена за тестване в голям град, а в последствие и в национален мащаб.

Това обаче, не може да стане по-рано от 4-5 години. От една страна заради сложността на изграждането и, от друга – заради очаквана съпротива, защото електронното досие ще дава прозрачност на случващото се в системата, смятат представители на здравното министерство. За двата проекта, споразумение за които беше подписано днес, са заделени 1.5 милиона евро, поравно разделени между здравното министерство и министерството на държавната администрация, каза министър Николай Василев.

Проблем с обучението на лекарите няма да има, защото само стоматолозите не се отчитат електронно, допълни директорът на касата Румяна Тодорова.