Системата за контрол над използването на СРС-та не е достатъчно ефективна
Системата за контрол над използването на СРС-та не е достатъчно ефективна / снимка: БГНЕС, архив

В общественото пространство периодично се генерират скандали, свързани с използването на специални разузнавателни средства, които нямат нищо общо с разследването и наказателното производство. Това заяви председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров. По думите му, тези скандали винаги имат някакъв „нечист оттенък”, защото с тях не се преследват никакви цели, свързани с разследване на престъпления, а са с политическа цел.

„СРС не е мръсна дума, а напротив те трябва да бъдат в една нормална държава един нормален способ за разкриване на престъпленията”, обясни съдия Цацаров. Според него дори и след последните изменения в Закона за използване на СРС-та, системата за контрол над използването не е достатъчно ефективна и не съдържа надеждни гаранции срещу нарушения и злоупотреби. „Темата „Специални разузнавателни средства” започва да обслужва нечисти конюнктурни интереси, вместо да се ползва, както е по закон - за разкриване на престъпления”, допълни Сотир Цацаров. По думите му, всеки скандал компрометира нормалното използване на СРС-та.

Според Цацаров  делата, при  които са използвани СРС, не трябва да бъдат секретни и да се водят при закрити врати, а да се промени закона точно в тази част. Съдия Цацаров обаче отказа да коментира дали има искания и разрешения за подслушване на политически фигури и бизнесмени в пловдивска област.