Сините видяха заговор между БСП, ГЕРБ и ДПС за избора на съдии в КС
Сините видяха заговор между БСП, ГЕРБ и ДПС за избора на съдии в КС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Според Синята коалиция има договореност между БСП, ГЕРБ и ДПС за избора на съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Това коментира пред журналисти депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев.

По-рано днес парламентът избра Анастас Анастасов и Венета Петрова-Марковска за съдии в Конституционния съд. При вота Марковска получи най-много гласове.

Непочтено, лошо за България е това договаряне между БСП, ГЕРБ и ДПС, за да се направи кандидатура, която беше оспорена в публичното пространство, кандидатура на българския парламент с най-много гласове, коментира Веселин Методиев. Не помня парламентът да е бил толкова силно построен в такава коалиция между власт и опозиция срещу публичното мнение, отбеляза той.

Доказателство за договорката е самото гласуване, каза Методиев. Анастас Анастасов - официалният кандидат на управляващите, потъна в това гласуване, защото нямаше гласове на ДПС - 0 бяха, а БСП гласува фактически по-малко за него отколкото за Марковска и затова тя взе най-много гласове, посочи Методиев. БСП си пожертваха включително и собствения кандидат, смята той.

Досега Конституционният съд беше изцяло на Първанов, сега ще бъде може би на някаква такава коалиция, предположи Веселин Методиев, допълва БТА.

Депутатът от Синята коалиция коментира и защо според него Любен Корнезов е поискал тайно гласуване на кандидатурите. Корнезов се е надявал, че ще се разцепи ГЕРБ, защото вътре е подействал камшикът на водача на групата, т.е. партийната дисциплина, а те не са били съгласни, каза Методиев. Той обясни, че Синята коалиция не е подкрепила предложението на Корнезов, защото винаги са били за явно гласуване. Като се скрие вота с тайно гласуване, как да обясняваме какво се е случило, посочи Методиев.