Симеон: Да гледаме на евентуален мониторинг като на помощ
Симеон: Да гледаме на евентуален мониторинг като на помощ / netinfo

България не трябва да приема като нещо драматично евентуалното налагане на мониторинг или други предпазни мерки от страна на Европейския съюз. Това каза лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски в Боровец след края на неформалната среща на европейски либерални лидери, чийто домакин беше той. Премиерът на Дания Андерс Фог Расмусен заяви, че има още работа по подготовката за членство на България и Румъния, но се надява двете страни да бъдат част от Европейския съюз на 1 януари 2007 година.

Датският премиер изрази своята увереност, че ако има политическа воля в двете страни за преодоляване на пречките, а такава била налице, България и Румъния ще бъдат приветствани като членки на Европейския съюз на 1 януари 2007 година.

България трябва да си свърши работата в критичните области по подготовката си, посочи лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. На въпрос каква е опасността да бъдат задействани предпазни клаузи спрямо страните ни, той подчерта, че трябва да си даваме сметка за променените нагласи в Европейския съюз към разширяването в сравнение с 2004 година, когато бяха приети десет нови страни. И с уговорката думите му да не се приемат песимистично Сакскобургготски допълни: „В случай, че ако ние не сме се справили с работата си, бихме получили упътване или мониторинг, това трябва да се приеме като помощ и нещо положително - не само да ни насърчи, но и да ни посочи най-краткия път за справяне с въпросите”. Това са само хипотези, но не бих гледал на тях с песимизъм , допълни лидерът на НДСВ.

Симеон Сакскобургготски каза, че на двудневната срещата не е обсъждан персонално въпроса за бъдещия български еврокомисар и добави, че тройната коалиция трябва да намери подходящия кандидат. Има немалко кандидати или хора, които кандидатстват за поста, добави бившият премиер. Лидерът на Европейската либерал-демократична и реформистка партия Анеми Нейтс уточни, че изборът на еврокомисар е вътрешен въпрос, но човекът на тази позиция трябва да има доказан опит с представителите на Европейския съюз. Според Нейтс работата, свършена от България и Румъния се оценявала, но е в интерес на двете страни да се подготвят добре за членството си.

Президентът на Либералния интернационал лорд Джон Алдердайс заяви позицията на либералите в защита на свободата на хората да пътуват и търгуват. По повод настроенията във Великобритания срещу опасността от наплив на имигрантска работна ръка от България и Румъния след 1 януари 2007 година, той посочи, че потокът не е само в една посока, защото много британци и ирландци идват в България, за инвестират, да купуват имоти и да прекарват ваканциите си. Разбира се не може да бъде избегнато известно безпокойство сред някои политици и може би сред част от хората у нас, но като либерали нашата позиция е много ясна – ние искаме тези отношения да се развиват, каза лорд Алдердайс.