Силната буря нанесе щети в няколко области на страната
Силната буря нанесе щети в няколко области на страната / netinfo

Вследствиeна силния вятър и валежи са нанесени щети в областите Велико Търново, Габрово и Ловеч. Това съобщиха от “Гражданска защита”.

На хълма Царевец са се откъснали части от ламаринения покрив, облицовъчна мазилка, плочи и дъсчена обшивка от покривната конструкция. В област Габрово са се активизирали свлачища в районите на Крамолин, Младен, Душево, Ряховците, Дамяново и край Севлиево.

Наводнени са технологични шахти във фуражно предприятие “Провими Севлиево” АД. Наводнена е и жп гара Кръстец в община Трявна. Водата е с височина 40 см над релсите. Движението на влаковете е преустановено.

Покривът на кметството в село Каленик, област Ловеч, е разрушен. В село Кирчево са счупени стъкла на детската градина и е разрушен покрив на външен санитарен възел на кметството. В село Лесидрен върху покрива и оградата на цех за дървообработване на ЕТ ”ИЛСНЕЖ” е паднало дърво. Разрушен е покрив на къща в селото.

Продължават обилните валежи в област Кърджали, съобщиха от дирекция "Гражданска защита".

В 10.15 ч. са били отворени две от клапите на ВЕЦ "Студен кладенец" с общ дебит 400 кубически метра в секунда.

В община Момчилград валежите са достигнали до 52 литра на квадратен метър, в община Ардино - 75 литра, а в община Джебел - 82 литра.

От дъждовете без електрозахранване са село Гърбище в община Ардино, селата Пенево и Бленика в община Кърджали.

Частично е повредена хидроизолацията на сградата на Държавния драматичен театър "Димитър Димов" в града. Водата се е просмукала и е навлязла в репитиционните зали. Повредени са декори, реквизит и гримьорни помещения.

С 15-сантиметров слой е наводнен първият етаж на детската градина "Баба Тонка" в Кърджали.

Поради опасност от наводняване, екип на "Гражданска защита" е евакуирал от едноетажна къща в кв. "Веселчане" двучленно семейство.

Шест села във Велинградско са останали без ток след обилния снеговалеж тази нощ, съобщи за Дарик радио директорът на „Гражданска защита” в Пазарджик Кръстю Кичов. Снежната покривка във високопланинските села на Велинград е достигнала 40 см. Мокрият сняг е прекъснал електрозахранването в селата Пашово, Кръстава, Бирково, Света Петка, Грашево и Горна Дъбева.

В момента аварийни екипи на Енергоснабдяване отстраняват повредите в електропреносната мрежа там.

Тази нощ прекъсване на електрозахранването за кратко е имало и в Пазарджик и Батак. Във Велинград в момента вали сняг. Покривката на места достига 15 см. До момента валежите от дъжд в равнинната част на област Пазарджик е незначителен. От Гражданска защита са в готовност да реагират при обилен валеж, очакван според прогнозите през почивните дни.

Няма бедстващи райони в следствие на обилните валежи в Старозагорска област, съобщиха от "Гражданска защита". Падналите валежи в община Стара Загора през последното денонощие са от 26 до 40 литра на квадратен метър.