Ще има делото за екстрадицията на Аннадурди Хаджиев
Ще има делото за екстрадицията на Аннадурди Хаджиев / netinfo

След като компетентните съдебни власти на Туркменистан отправиха официално искане за екстрадицията на руския гражданин Аннадурди Хаджиев,

Варненският окръжен съд (ВОС) насрочи делото за екстрадицията на руския гражданин Аннадурди Хаджиев за 12 април след като съдебните власти в Туркменистан отправиха официално запитване.

Хаджиев беше задържан временно за 40 дни на 22 февруари тази година. Бившият банкер от Туркменистан е обвинен в длъжностно присвояване на голяма сума пари от националната банка на страната. От 22 февруари досега и Окръжен съд Варна, и Апелативен съд Варна отказаха на Хаджиев да изменят временната му мярка за неотклонение с мотива, че не се произнасят по съществото на делото.

Това ще се случи на 12 април, когато съдът ще преценява мотивите за исканата екстрадиция и дали има опасност от политически репресии срещу Аннадурди Хаджиев, като един от лидерите на опозиционна партия "Ватан". Преди 5 години състав на Варненския окръжен съд отказа да екстрадира Аннадурди Хаджиев, след като прецени, че той може да бъде преследван и репресиран по политически причини в Туркменистан.