Шефът на следствието твърди, че е заплашван индиректно от министър
Шефът на следствието твърди, че е заплашван индиректно от министър / netinfo
Директорът на Националната следствена служба Ангел Александров разказа пред Висшия съдебен съвет и пред журналисти, че министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров го е заплашвал с двама посредници, включително с компромати и физическа заплаха, за да не стигне разследването до него.

Александров обясни, че е бил заплашван с компромати и с физическа саморазправа. Заплахите са били отправяни чрез двама посредници, а не директно от Овчаров. На четири очи сме мили приятели с него, каза Александров.

Заплахите към него са били с цел да го мотивират да спре работата си в посока, която не е изгодна на директора на фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев. Последната заплаха била на рождения ден на Рамадан Аталай.

Следователките Татяна Шарланджиева и Зоя Иванова още от началото на разследването са изнасяли информация към лица, разследвани от специалните служби. Когато към 19 февруари по разследването на “Топлофикация” се е стигнало до факти, свързани с националната сигурност, Ангел Александров докладвал само лично на главния прокурор. До един час обаче това чрез следователките вече било известно на Румен Овчаров.

По този начин Александров стигнал и до информация за готвена незаконна приватизация на „Булгартабак”, където също имало много престъпления. Прокуратурата извършва проверка и за това, обясни Александров.

През ноември миналата година Румен Овчаров поискал от него справка за директора на „Булгартабак” Христо Лачев – колко висящи дела има срещу него, за да бъде сменен от поста.

Директорът на следствието отрече да е искал пари от Лачев, но заяви, че няма да го съди за клевета. Няма да правя риалити шоу на Овчаров и компания, заяви той.

По-рано директорът на Националната следствена служба Ангел Александров внесе извънредна точка в дневния ред на Висшия съдебен съвет и поиска от него да даде обяснение по скандалите с „Булгартабак” и „Топлофикация”.

Софийската градска прокуратура е образувал проверка по скандала.

Не ми е известно в прокуратурата да е имало сигнал, че Ангел Александров е искал пари от директора на „Булгартабак” Христо Лачев, заяви главният прокурор. Той обяви, че Софийска градска прокуратура е образувала проверка по скандала и ще бъдат снети обяснения от всички лица, чиито имена са замесени в него.

Главният прокурор обаче обяви, че не вижда причини такива да се искат и от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Борис Велчев не пожела да отговори дали Ангел Александров оронва престижа на съдебната власт, за да се образува дисциплинарно производство и добави, че не иска да се произнася по отговорността на следователката Шарланджиева.

Прокуратурата казва, че разследването на „Топлофикация” е неефективно, но Борис Велчев изключи възможността да се търси отговорност за това от Божидар Джамбазов, тъй като има следствен екип, а той като наблюдаващ прокурор само дава указания.

Главният прокурор смята, че целият този скандал няма да се отрази на разследването на „Топлофикация”.

Директорът на Националната следствена служба заяви по-рано, че зад атаките срещу него стои министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Александров беше категоричен, че няма да подава оставка. По повод обвинението срещу него от страна на директора на „Булгартабак” Христо Лачев, че Александров му е искал пари, директорът на следствието посочи, че обвинения като днешното са част от поредицата от обвинения срещу него, които той няма да коментира. Директорът на Националната следствена служба потвърди, че миналата седмица, когато е заявил, че високопоставен човек го заплашва, е имал предвид Румен Овчаров.

Жалко и недостойно е главният следовател на Републиката да се опитва да превърне държавата в Биг Брадър, заяви от своя страна Румен Овчаров. По страшното е, че подобен тип поведение на висш магистрат е опасно за държавата. Надявам се, едно бързо разследване да отсее истината от лъжата и виновните да понесат наказанията си, коментира още министърът на икономиката и енергетиката.